StartpaginaOrgelreis 2019 VlaanderenAlgemeen

Na de zeer geslaagde reis vorig jaar naar Westfalen (D) is/wordt nu voortvarend gewerkt aan Orgelreis nr. 36 met de titel ‘Vlaamse schonen & Brussel’. Wij verblijven van maandag 14 oktober tot en met zaterdag 19 oktober in Vlaanderen, waar wij aan de Belgische kust onze intrek nemen in Hotel Mercure **** in het centrum van Oostende.

Onze vaste muzikale reisleider en organist
Frank van Wijk (Bergen/Alkmaar) is in samenspraak met het bestuur nu zo ver, dat er op papier een volledig en gevarieerd programma is samengesteld.

IeperWij zullen elke dag een andere regio bezoeken en een mix van grote en kleinere orgels beluisteren. In een dag West-Vlaanderen staan o.a. het grote Schijvenorgel in Oostende en kleinere instrumenten als in Dudzele en Oostkamp op het programma. Voor een dag naar de zuidkant van West-Vlaanderen noemen we Stavele, het beroemde orgel van Haringe en de indrukwekkende kathedraal van Ieper. Tijdens een dag over de grens in Frans Vlaanderen is het hoofddoel de Basilique Notre-Dame in Saint-Omer met het befaamde hoofdorgel van Cavaillé-Coll (1855 en ouder) en het koororgel van Daubline-Callinet (1841). Uit de instrumenten van de familie Van Belle (17e eeuw) wordt een keus gemaakt en indien mogelijk zullen wij het orgel van Van Pethegem in Millam bezoeken.

OostkampVervolg - Brussel

De hoofdstad Brussel heeft meer dan voldoende fraais te bieden. Wij opteren voor een bezoek aan de Zavelkerk met twee fraaie instrumenten en tevens aan de Sint Michiels en Sint Goedelekathedraal met een imposant hoofdorgel van Grenzing (IV/P/62) en een omvangrijk koororgel van Collon (II/P/28).

Voor wat betreft de stad
Antwerpen mag de kathedraal niet ontbreken; hier zullen wij ontvangen worden door titularis Peter van der Velde voor een uitgebreide demonstratie van het onlangs gerestaureerde Schijven-orgel (IV/P/90). Als de laatste toeristen weg zijn is de groep welkom om plaats te nemen op het zeer ruime orgelbalkon om onze gastheer aan het werk te zien. Voorts herbergt de kathedraal nog een groot transeptorgel van Metzler (III/P/45).

Brussel, St. Michiel'sIn de loop van dit voorjaar zal Frank van Wijk ter plekke alle benodigde afspraken maken om tot het definitieve programma te komen. Onze planning is dus nog niet 100 % zeker; in geval het onverhoopt onmogelijk zou blijken een bepaalde kerk te bezoeken wordt voor een gelijkwaardig alternatief gezorgd. Vanzelfsprekend is met de grote stadskerken al contact geweest.

Tot zover een greep uit het programma. In een week tijd zullen wij kennismaken met ruim 15 orgels uit de 17e tm de 20e eeuw. Bij de presentatie van de instrumenten kunnen wij genieten van het hoge niveau van het orgelspel van Frank van Wijk. Hij presenteert de instrumenten met gepaste en gevarieerde orgelliteratuur uit alle eeuwen, zoals de deelnemers aan eerdere reizen van hem kennen. Dit niveau, gecombineerd met landschappelijk schoon en dorpskerken, mooie steden met kathedrale orgels, een goed hotel en een gezellige groep maakt dat wij met een gerust hart zeggen: hartelijk welkom bij de Orgelreis 2019 !

Antwerpen Schijvenorgel (foto: AKC)Onze reizen zijn bijna altijd snel volgeboekt; wacht u dus liever niet te lang met uw aanmelding.
Er kunnen maximaal 65 mensen deelnemen. Bij overtekening zal een wachtlijst gevormd worden.


nog even uw aandacht...Klik hier om naar boven te gaan.


Printerversie